Mrena

Barbus barbus (Linnaeus, 1758)

Tuje ime

barbel (angl.), Barbe (nem.), barbo (ital.)

Razširjenost

Pirenejski polotok, zahodna, srednja in vzhodna Evropa, južna Anglija, na Irskem je ni. V Sloveniji splošno razširjena v donavskem porečju.

Življenjski prostor

V pasu mrene na peščenih in prodnatih predelih. Živi v jatah pri dnu, aktivna ponoči.

Značilnosti

Dolžina 30–50 cm. Telo je podolgovato, s koničastim gobcom in dvema paroma brkov na zgornji čeljusti. Plavuti na spodnji strani telesa rdečkaste. Rob najdaljše plavutnice v hrbtni plavuti je nazobčan. Trebuh ploščat, hrbet olivno zelen ali rjav, boki pa se zlato rumeno bleščijo.

Hrana

Talne živali, včasih rastline in zarod drugih rib.

Razmnoževanje

Drsti se od maja do junija na prodiščih z močnim pretokom.

Najmanjša lovna mera

30 cm

Varstvena doba

1. 5.–30. 6.


Dovolilnice
Ribnik Prilipe
ODPRT
Ribiškočuvajska služba
KONTAKTI
 
Vodja ribiškočuvajske službe
Bruno Hauer: 051/610-037
 
Ribiški čuvaji
Davor Hauer: 041/762-279
Robert Hauer: 031/325-899
Egmond Vervega: 031/559-667
Stanje voda
 
°C
m3/s
cm
Krka
24.2
14.5
76
Sava
23.0
139
91

Vir: ARSO
Sponzor tekm
v lovu rib s plovcem

Spletni nakup
ribiških kart